Susyalista Suwit Republikakunap Huñun

Wikipediamanta
Kayman riy: wamp'una, maskana
Союз Советских Социалистических Республик¹
Soyúz Sovyétskikh Sotsialistíchyeskikh Ryespúblik¹

Susyalista Suwit Republikakunap Huñun
1922 — 1991 Flag of Lithuania.svg
Unancha Wallqanqa
Unancha Wallqanqa
Llaqta qayanqillqa: Пролетарии всех стран, соединяйтесь!
(rusu simipi Tukuy suyukunap proletaryunkuna, huñunakuychik!)
Llaqta taki: Internasyunal taki (1922-1944)
Suwit Huñup llaqta takin (1944-1991)
Ubicación de Suwit Huñu
Uma llaqta Moskwa
Tukri simi Rusu simi + 14 tukri simikuna
Kamachiy Susyalista mama llaqta
Líderes
 • 1922-1924 Vladimir Lenin
 • 1924-1953 Yosif Stalin
 • 1953-1964 Nikita Khrushchov
 • 1964-1982 Leonid Brezhnev
 • 1982-1983 Yuri Andropov
 • 1984-1985 Konstantin Cherñenko
 • 1985-1991 Mikhail Gorbachov
Historia
 • Uktuwri pachakutiy 25 ñiqin kantaray killapi 1917 watapi
 • Huñumanta arininakuy 1922
 • Alimanyata atipay p'unchaw 9 ñiqin aymuray killapi 1945 watapi
 • Sputnik 1 lluqsichiy 4 ñiqin kantaray killapi 1957 watapi
 • Disolución 1991
Hallka k'iti k'anchar
 • 1991 22 402 200 km2
Runakuna
 • 1991 est. 293 047 571 
     T'iqisqa kay 13,1/km²
Kañina Rubel
Wankurisqa: Nasyunkunap Huñun, Huñusqa Nasyunkuna, Warszawa paktu, COMECON
¹ Suwit Huñup tukri sutinkuna

Susyalista Suwit Republikakunap Huñun (SSRH; rusu simipi: Союз Советских Социалистических Республик, СССР, [Soyuz sovetskih socialističeskih respublik, SSSR]) icha Suwit Huñu (Советский Союз, [Sovetskiy Soyuz]) huk ancha hatun susyalista mama llaqta kamachinam karqan.

Rusya mama llaqta huk ñiqin pachantin maqanakuypi llallisqa karqaptin Hatun Uktuwri Pachakutiy nisqapi 1917 watapi tukusqa Rusu Suwit Republika 1922 watapi Bolshewikkunap Yuraqkunata atiyninpi Susyalista Suwit Republikakunap Huñun tukukuptin Vladimir Lenin sutiyuq kumunista pusaq ñawpaq umalliqninmi tukurqan. Lenin wañurqaptin Yosif Stalin achka watakuna tiranu hina kamachirqan, iskay ñiqin pachantin maqanakuypi Adolf Hitlerpa Alimanyanta atipaspa ancha atiyniyuqmi tukurqan.

Suwit Huñuqa 1991 watakamam karqan, Mihail Gorbachov umalliqninpa tukupusqankama.

Hawa t'inkikuna[llamk'apuy | pukyuta llamk'apuy]

Suwit republikakuna
USSR Republics Numbered Alphabetically.png
Suwit Republikakuna
1 Arminya
2 Asirwayan
3 Bilarus
4 Istunya
5 Grusinya
6 Qasaqstan
7 Kirkistan
8 Litunya
9 Lituwa
10 Muldawya
11 Rusya
12 Tayikistan
13Turkministan
14 Ukrayna
15 Usbikistan
Soviet Union demography.png
Suwit Huñunpi runakunap wiñasqan 1963-manta 1993-kama (waranqa runakunapi).